Handgeweven Tapijt

Handgeweven Tapijt: Ooit afgevraagd waar en hoe dat prachtige handgeweven tapijt op je vloer of muur is gemaakt? Laten we samen alles ontdekken over handgeweven tapijt…

Handgeweven Tapijt: wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

handgeweven tapijt
handgeweven tapijt

Een tapijt is een soort textiele vloerbedekking, ook gebruikt voor wanddecoratie, met een bovenlaag die is verbonden met een rug. Tapijten worden om een ​​aantal redenen gebruikt, waaronder het isoleren van iemands voeten van een kille tegel- of betonnen vloer, het aangenamer maken van een ruimte om op de vloer te zitten, het verminderen van loopgeluid en het toevoegen van decoratie of kleur aan een kamer.

Handgeweven Tapijt: Waar zijn ze van gemaakt?

Wol werd grotendeels gebruikt in de traditionele geweven tapijtindustrie. Wol was een geweldig materiaal voor vloerbedekking omdat het lang mee ging en robuust was. Aanvankelijk gebruikte de nieuwe zuidelijke tufttechnologie katoengaren. Katoen was geen goed vloerbedekkingsmateriaal, omdat het gemakkelijk verbrijzeld en sneller slijt dan wol. Synthetische vezels zoals polypropyleen, nylon en polyester, die goedkoper zijn dan wol, zijn sinds de twintigste eeuw populair geworden.

handgeweven tapijt

Tapijten zijn gemaakt van gedraaide plukjes die meestal een warmtebehandeling ondergaan om hun vorm te behouden. Met behulp van verschillende gekleurde vezels kunnen tapijten in elke tint worden geproduceerd. Het oppervlak van een tapijt kan worden gedecoreerd met een verscheidenheid aan ontwerpen en thema’s.

Handgeweven Tapijt: Waar komt het vandaan?

handgeweven tapijt
handgeweven tapijt

Het geknoopte pooltapijt is hoogstwaarschijnlijk ontstaan ​​in het Kaspische Zeegebied (Noord-Iran) of in de Armeense Hooglanden. Het “Pazyryk-tapijt”, ontdekt in de 5e-4e eeuw voor Christus, is het oudste nog bestaande pooltapijt. Sergei Ivanovich Rudenko ontdekte het in 1949 op een Pazyryk-grafheuvel in het Altai-gebergte in Siberië. Dit levendig gekleurde tapijt meet 200 bij 183 cm (6’6″ x 6’0″) en wordt begrensd door griffioenen.

Handgeweven Tapijt: Technologie gebruikt om het te maken

Tapijten kunnen worden geweven op een weefgetouw dat lijkt op geweven stof; naaldvilt, met de hand geknoopt (in oosterse tapijten), getuft; plat geweven (geproduceerd door wol of katoen door de mazen van een sterke stof te haken), of geborduurd.

handgeweven tapijt
handgeweven tapijt

Handgeweven technologie werd gebruikt om tapijten en vloerkleden te maken door bekwame wevers. Later, in het begin van de jaren 1840, pionierde Erastus Bigelow met de technologie van het weefgetouw voor verschillende soorten tapijten, en andere volgden snel met rivaliserende ideeën. De technologie van elektrisch weefgetouwen verbeterde na 1870, waardoor fabrikanten levensvatbare vervangingen konden maken voor handgeweven producten van hogere kwaliteit.

handgeweven tapijt
handgeweven tapijt

In de jaren vijftig creëerde een nieuwe zuidelijke industrie getufte tapijten en vloerkleden als een goedkoper alternatief voor geweven artikelen. Geweven goederen daarentegen verdwenen niet. Geweven artikelen bleven de gespecialiseerde commerciële markten domineren – hotellobby’s, casino’s, enzovoort – terwijl high-end kopers de waargenomen kwaliteit van geweven goederen zochten. Het getufte tapijt daarentegen heeft de markt volledig gedomineerd.

Handgeweven Tapijt: Veel handgeweven tapijten vereisen een specifiek soort spinsel voor de gebruikte wollen stoffen of draden, en velen gebruiken ook handgeverfde draden, die lang duren en veel aandacht vergen. Ze zijn een goede keuze als u een vloerkleed wilt dat lang meegaat en dagelijks gebruik doorstaat.

Handgeweven Tapijt: Nu je de kleurrijke feiten over deze geweldige tapijten kent, neem een ​​speciale pauze, de volgende keer dat je erop stapt!