camera obscura samenvatting

Camera Obscura Samenvatting

Camera Obscura Samenvatting: Ooit afgevraagd waar camera’s vandaan komen? Met al zijn verschillende vormen en maten heeft dit apparaat veel evolutie doorgemaakt voordat het de meest hightech vorm werd die tegenwoordig wordt gebruikt.

camera obscura samenvatting
camera obscura samenvatting

Een van de eerste uitgevonden camera’s is de camera obscura. Laten we het idee van de eerste camera herontdekken en wie ze het eerst heeft gebouwd. Dus wat is camera obsura?

Een camera obscura (Latijn voor “donkere kamer”) is een doosvormig apparaat dat wordt gebruikt als tekengereedschap of voor amusement. Ook wel een pinhole-afbeelding genoemd, laat het licht binnen door een kleine opening aan één kant en projecteert een omgekeerd en omgekeerd beeld op de andere.

camera obscura samenvatting
camera obscura samenvatting

De eerste schriftelijke vermelding van het camera obscura-idee is te vinden in de geschriften van Mozi, de grondlegger van het Mohisme en een Chinese filosoof (470 tot 390 v.Chr.).
De kunst werd pas geboren toen een Iraakse wetenschapper, Alhazen (ook bekend als Ibn al-Haytham), de camera obscura uitvond in de 11e eeuw.

Camera Obscura Samenvatting: Camera Obscura en zijn verschillende toepassingen

Roger Bacon, een Engelse filosoof, rapporteerde het gebruik van een camera obscura voor de veilige observatie van zonsverduisteringen in het 13e-eeuwse Engeland.
Kunstenaars waren zich misschien al in de 15e eeuw bewust van het potentieel van de camera obscura als hulpmiddel bij het schetsen;

camera obscura samenvatting
camera obscura samenvatting

Camera Obscura Samenvatting: De eerste expliciete beschrijving van de camera obscura werd gepubliceerd in Codex Atlanticus (1502) door Leonardo da Vinci, waar hij het gebruikte als een model van het oog. René Descartes gebruikte camera obscura als model van oog en geest, en John Locke als metafoor voor menselijke kennis in het algemeen.

De Hollandse Meesters, zoals Johannes Vermeer, gebruikten de camera obscura als hulpmiddel bij het maken van zijn schilderijen.

camera obscura samenvatting
camera obscura samenvatting

De Italiaanse geleerde Giambattista della Porta verbeterde de camera obscura door een lens te bevestigen op het punt waar het licht de doos binnenkomt. Hij gebruikte ook een camera obscura om te demonstreren hoe het menselijk oog functioneert.

Johannes Kepler, een Duitse astronoom, bestudeerde in 1604 de zon in zijn camera obscura hij legde ook uit hoe een lens het geprojecteerde beeld van de camera obscura kan verbeteren en omkeren

Camera Obscura Samenvatting: Hoe werkt het?

Licht van een buitenscène reist door het gat en bereikt een binnenoppervlak, dat de scène omgekeerd (ondersteboven) en omgekeerd (van links naar rechts) reproduceert.
maar met kleur en perspectief intact. Het diafragma is meestal minder dan 1/100e van de afstand tussen de lens en het scherm. Het beeld wordt duidelijker naarmate het gaatje kleiner wordt,maar het wordt ook donkerder.

Camera Obscura Samenvatting: Ontwikkelingen

camera obscura samenvatting
camera obscura samenvatting


Joseph Nicéphore Niépce gebruikte een draagbare camera obscura om een ​​met bitumen bedekte tinnen plaat aan licht bloot te stellen. Dit is de eerste keer dat een beeld is opgenomen dat niet snel vervaagt.

Niépce’s doorbraak leidde tot een hele reeks nieuwe proeven en de fotografie vorderde in een razend tempo. In het midden tot het einde van de 19e eeuw werden daguerreotypieën, emulsieplaten en natte platen vrijwel gelijktijdig gemaakt.

camera obscura samenvatting
camera obscura samenvatting

Hoewel er nog veel meer te doen is over camera’s, is het spannend om te ontdekken hoe de pionierscamera – Camera Obscura – is gemaakt en hoe het velen heeft geholpen bij hun andere ontdekkingen!