harry jekkers

Harry Jekkers

harry jekkers
harry jekkers

Harry Jekkers is een Nederlandse zanger, schrijver en komiek die werd geboren op 1 Juli 1951.

Hij werd geboren in de Haagse Schilderswijk en verhuisde twee jaar later naar Moerwijk. Hij ging naar het Thomas More College in Den Haag voor de middelbare school en studeerde Engels in Groningen. Den Haag is de officiële hoofdstad van de provincie Zuid-Holland, en met 549 350 inwoners (per 1 juli 2021, volgens CBS), het is de op een na grootste gemeente van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam.

Daarna gaf hij enkele jaren les in Utrecht. Nadat de laatste geen grote hit werd, begon hij met de hulp van zijn vader liedjes en teksten te maken.

harry jekkers
harry jekkers

Samen met Koos Meinderts richtte Harry Jekkers in 1978 de groep ‘t Klein Orkest op. Dit gebeurde nadat het “Grand Orchestra” was opgeheven. Klein Orkest was een muzikaal ensemble uit Nederland. Klein Orkest is ontstaan ​​uit de as van Groot Orkest, een falend cabaretprogramma dat vooral op krakersbijeenkomsten speelde.

Harry Jekkers en Koos Meinderts werkten mee aan de teksten. Onder de alias Harry Klorkestein (een anagram van Klein Orkest) had Harrie Jekkers de hit O, o, Den Haag. Henny de Jong, de technicus van ‘t Klein Orkest, speelde de muziek weer op tv. Het lied wordt vaak het onofficiële volkslied van Den Haag genoemd.

harry jekkers

‘t Klein Orkest brak door met het nummer Over de Muur, dat Jekkers ondanks zijn reputatie als protestlied zo neutraal mogelijk schreef. Over de Muur is de derde single van Klein Orkest, die in de Nederlandse Top 40, de Nationale Hitparade en de TROS Top 50 in de hitlijsten kwam.

Nadat het duo in 1985 uit elkaar ging, begon Jekkers aan een carrière als cabaretier. Zijn songteksten zijn geschreven in samenwerking met Koos Meinderts. Hij schreef De Kerstezel voor Kinderen voor Kinderen, kinderkoor van de Nederlandse omroep BNNVARA (voorheen: VARA). Jekkers nam het nummer zelf op voor de show Het Equal van de Koffietent, met gebruikmaking van de originele Children for Children-symfonieband.

harry jekkers
harry jekkers

Het Equal van de Koffietent is een show waar Harrie Jekkers verhalen deelt, tweeverdienersgrappen uithaalt en een vintage koffietent bezoekt in
Den Haag waar medewerkers alle wereldproblemen oplossen.

Harry Jekkers maakte de muziek voor The Candy Shop of Zeven Locks, een kindertheatervoorstelling die in 2007 in première ging. Deze theaterproductie brengt het verhaal van Koos Meinderts’ boek The Seven Locks Candy Store. De eigenaren van de Seven Locks Candy Store, Peer en Pien Batist, zijn de hoofdrolspelers van de roman. JPM Flik loopt op een dag de winkel binnen. Hij is de enige aandeelhouder en eigenaar van Sweetie-sweet productions, de grootste snoepfabriek van het land.

Jekkers & Koos stonden in 1999 samen op het podium tijdens hun afscheidsvoorstelling.

harry jekkers
harry jekkers

Jekkers en Jeroen, een samenwerking tussen Jekkers en Jeroen van Merwijk, een Nederlandse komiek, schilder en tekstschrijver en songwriter. Samen keerden ze in 2015 terug naar de bioscopen.

harry jekkers
harry jekkers

Klein Orkest organiseerde een comeback-tour, getiteld Later is al begonnen en voormalig komt nog een keer terug, in de theaterseizoenen 2017-2019.

harry jekkers
harry jekkers

Harry Jekkers is een belangrijke Nederlandse amusementsfiguur die niet alleen het publiek van zijn leeftijd wist te veroveren, maar zelfs de jongere generatie beïnvloedde met zijn passie en talent.