Andre van Duin

Andre van Duin
Andre van Duin

Andre van Duin is een Nederlandse komiek, acteur, singer-songwriter, romanschrijver, televisiepresentator, producer en scenarioschrijver, geboren op 20 februari 1947.

Carrièremijlpalen

Jaren 60

Andre van Duin, vijftien jaar oud, solliciteerde in 1962 bij verschillende publieke omroepen. KRO (Katholieke Radio Omroep) en AVRO (Algemene Vereniging Radio Omroep) reageerden allebei, maar alleen laatstgenoemde nodigde hem uit om een ​​korte set te spelen over Minjon, hun jeugd Radio programma. In 1964 deed hij mee aan AVRO’s talentenprogramma Nieuwe oogst, met als doel het Nederlandse publiek nieuw muzikaal potentieel te laten zien.

Halverwege de jaren zestig waagde hij zich in revuetheater met Guus Verstraete onder de titel Een avondje teevee waarvan vijf afleveringen werden uitgezonden met goede kritische respons

Andre van Duin
Andre van Duin

Jaren 70

Andre van Duin werd door de lovende kritieken van de revue uitgeroepen tot een begrip in de Nederlandse theaterwereld. In 1972 hield hij een wekelijks comedyprogramma waarin hij radioreclame en de Nederlandse beurs parodieerde, maar het meest populaire deel van de show was zijn eerste echte alter persona Dik Voormekaar. Met zowel komische deuntjes als parodieën op populaire liedjes, bereikte hij regelmatig de top van de hitlijsten. André van Duin was ook succesvol op het gebied van serieuze muziek en beeld

Andre van Duin
Andre van Duin

Jaren 80

Verschillende alter persona’s van André van Duin waren in de jaren tachtig bijzonder bekend. In 1981 presenteerde hij de Flip Fluitketel, die 5,8 miljoen kijkers trok. Hij produceerde korte komische stukken terwijl hij dierentuindieren vertelde in 1986, die hij Animal Crackers noemde en later meedeed aan het Rose d’Or-festival en een eigen televisieshow kreeg in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Animal Crackers was het derde meest bekeken programma in februari 1988, met een marktaandeel van 34%.

Jaren 90

Een van de eerste uitstapjes van André van Duin naar commerciële televisie was de uitzending van een van zijn revues op RTL4 op oudejaarsavond 1990, die meer dan 2,8 miljoen mensen trok en het meest bekeken programma van de dag werd. In 1993 kondigde hij zijn vertrek uit het theater aan en keerde terug naar Nederland om een ​​nieuwe comedyshow op te nemen.

Jaren 2000

André van Duin keerde na 18 jaar bij RTL terug bij de TROS en startte in 2009 een nieuwe serie Dik Voormekaar Shows.

Andre van Duin
Andre van Duin

Jaren 2010

Animal Crackers werd in 2013 voor twee seizoenen nieuw leven ingeblazen door Andre van Duin. Een jaar later herdacht hij zijn carrière van vijf decennia in een 16-delige “Best Of”-special. Hij begon afstand te nemen van zijn reputatie als privécomic en kreeg een deal met Omroep MAX, een bedrijf waarvan de doelgroep de 50+ generatie is waarin hij eerder als zanger, acteur en tv-presentator werkte dan als komiek.

Andre van Duin

Priveleven

Van 1974 tot 1995 had Andre van Duin een relatie met Wim van der Pluym, die in 1995 overleed. Op 23 december 2006 trouwde Van Duin met Martin Elferink, die ook begin 2020 overleed.

Andre van Duin
Andre van Duin

Andre van Duin is met zijn zes decennia omspannende carrière ongetwijfeld een van de bekendste artiesten van Nederland.