hel van 63

Hel Van 63

Hel Van 63: Wat doet u gewoonlijk in uw vrije tijd? Veel mensen kijken nu graag naar films in hun vrije tijd omdat ze handiger en goedkoper zijn dan andere activiteiten.

Heb je ooit het angstaanjagende en schokkende verhaal in de film Hel Van 63 gezien?

hel van 63
hel van 63

Zo niet, dan denk ik dat je een korte samenvatting van de film moet lezen voordat we je een glimp van de plot geven.

Hel Van 63: De film getiteld De Hel Van ’63 is gebaseerd op de Elfstedentocht van 1963, een langeafstandsschaatstocht in Nederland. En Steven de Jong regisseerde de Nederlandse dramafilm uit 2009.

hel van 63

Als het weer meewerkt, wordt er in het noorden van Nederland een beruchte schaatsrace gehouden. Wie de race van 200 km voor middernacht beëindigt, kan een medaille ontvangen.

Het plot

Deze film is gebaseerd op de ware gebeurtenissen van die noodlottige dag in 1963 toen duizenden skaters worstelden met koude en gruwelijke verwondingen als gevolg van vriestemperaturen en moeilijk terrein.

Slechts enkelen zouden de finish halen, dus voor degenen die dat wel deden, zou het een levensveranderende ervaring zijn.

hel van 63
hel van 63

Hel Van 63: De hoofdrolspelers in de film zijn Willeke van Ammelrooy die de rol van Moeder Will speelde, Chantal Janzen als Dieuwke, Kees Prins, de tv-commentator, Pierre Bokma als Harry Linthorst Homan Dennis Overeem als Militair Edwin, verpleegster Annemiek gespeeld door Chava voor in ‘t Holt, en de rol Henk Brenninkmeijer gespeeld door Cas Jansen.

Het verhaal volgt vier toerrijders op de Twelfth Elf Cities Tour.

Dit zijn Henk Brenninkmeijer, een cavaleriewacht, deserteert om de tocht te rijden.

hel van 63
hel van 63

Arbeider Kees Ferwerda is voor de zoveelste keer ontslagen en zijn hoogzwangere vrouw Dieuwke wil van hem scheiden. Hij gaat op tournee om voor zichzelf te bewijzen dat hij nog iets kan bereiken.

hel van 63
hel van 63

Boerenzoon Sjoerd Lelkema wil zijn oom laten zien dat hij, in tegenstelling tot zijn vader, een doorzetter is. Hij hoopt dat zijn oom dan de lening zal verzekeren die hij nodig heeft om zijn boerderij te kopen.

Verpleegkundige Annemiek rijdt ter nagedachtenis aan haar vriend, die een jaar geleden verdronk nadat hij door het ijs was gevallen tijdens het trainen voor de Elfstedentocht.

hel van 63
hel van 63

Hel Van 63: Op 13 december 2009 ging de film in première in een zaal in het WTC Leeuwarden, dat eerder was omgebouwd tot de grootste bioscoop van Nederland.

Het scenario werd als onhandig en oubollig beschouwd, en het acteerwerk werd als zwak en ineenkrimpend beschouwd, volgens recensies in Nederlandse kwaliteitskranten.

Onderscheidingen

Toch trok de film in de eerste tien dagen ruim honderdduizend bezoekers en op 28 december 2009 ontving regisseur Steven de Jong een Gouden Filmtrofee.

De Hel Van 63 won de Best Art Direction-prijs op het Baghdad International Film Festival (BIFF) in 2011.

hel van 63
hel van 63

Hel Van 63: De film is leuk als een beetje oubollig, maar over het algemeen grappig, en het is ook inspirerend. Het is een spannende, hilarische en adembenemende film.

Het gaat over vasthoudendheid, loyaliteit, doorzettingsvermogen en liefde. Als je uit Nederland komt, van schaatsen houdt, of gewoon wilt kijken, dan weet ik zeker dat je dit leuk zult vinden.