Zeemeermin Disney

Zeemeermin Disney: Wie kent Ariel niet, de gevierde zeemeermin ter wereld? Het is Ariël! Ariel is een fictief personage uit de animatiefilm van Walt Disney Pictures met de titel De kleine zeemeermin in 1989. De beroemde toneelactrice Jodi Benson sprak de stem van Ariel in de animatie. Ze was de vierde prinses in de Disney-reeks en de eerste niet-menselijke prinses.

 Zeemeermin Disney
Zeemeermin Disney
 Zeemeermin Disney
Zeemeermin Disney

Wie is Ariël?

In de film is Ariel de zevende dochter van koning Triton en koningin Athena in het onderwaterkoninkrijk Atlantica. Ze stond bekend als rebels en hield ervan deel uit te maken van de mensenwereld. De film draaide rond Ariel’s reis van onder de zee naar de mensenwereld. Ze trouwt met prins Eric – degene die ze heeft gered van een schipbreuk. Ariel had ook een dochter genaamd Melody.

 Zeemeermin Disney
Zeemeermin Disney

Zeemeermin Disney: Het personage van Ariel

Ariel is gebaseerd op het titelpersonage van het sprookje uit 1837, geschreven door Hans Christian Andersen, ‘De kleine zeemeermin’. Haar persoonlijkheid werd echter veranderd voor de aanpassing van de animatiefilm in 1989. Het karakter van Ariel kreeg gemengde reacties van haar kijkers vanwege haar te veel toewijding aan prins Eric, terwijl anderen dol waren op haar rebelse karakter.

 Zeemeermin Disney
Zeemeermin Disney

De schrijver en co-regisseur van de filmaanpassing Ron Clements veranderde het karakter van de zeemeermin van de versie van Andersen omdat hij het te tragisch vond.

Zeemeermin Disney: Ariel’s originele look is ontwikkeld door animator Glen Keane. Haar verschijning was gebaseerd op een aantal mooie en prominente mensen zoals de 16-jarige Disney-presentator, Alyssa Milano, en het model en komiek Sherri Stoner. Stoner was degene die tijdens het brainstormen over de film de live-action referenties voor de animators verzorgde.

Ariel’s rode haar en blauwgroene staart waren allemaal bedoeld om Ariel te laten zien in de veranderende omgevingen: onder de zee en op het land (mensenwereld). Ariels rode haar was onderwerp van discussie tussen de filmmakers en studiomanagers die eerst aan een blonde zeemeermin dachten. Omdat rood echter prachtig contrasteert met haar staart, bleef de kleur behouden.

 Zeemeermin Disney
Zeemeermin Disney

Kenmerken van Ariël

Zeemeermin Disney: Als zevende en jongste dochter van koning Triton en koningin Athena wordt ze gezien als speels. Ze is altijd bij Bot, haar beste vriend, en Sebastian. Met haar rebelse karakter dwaalt ze altijd alleen rond en verkent ze vele plaatsen. Ze is ook vaak ongehoorzaam aan de wil van haar vader of haar vriend Sebastian, wat tot conflicten zal leiden. Ariel is echter bereid om alles voor prins Eric te doen. Ariel gaf zelfs haar stem op om mens te worden. Ariel wordt ook afgebeeld als een vriendelijke en zorgzame zeemeermin. Ariel is ook de enige Disney-prinses die moeder is geworden.

 Zeemeermin Disney
Zeemeermin Disney

The Little Mermaid, de animatie

Zeemeermin Disney: “The Little Mermaid” werd uitgebracht op 17 november 1989. De film werd in die tijd alom geprezen als een van de beste vanwege zijn prachtige animatie, muziek en personages. Het behaalde ook $ 84 miljoen aan de kassa voor de binnenlandse release en bracht later $ 233 miljoen op voor een totale levenslange winst wereldwijd.