tunnel zwitserland

Tunnel Zwitserland

Tunnel Zwitserland: Zwitserland heeft een unieke geschiedenis van tunnels en innovatie van transport.

tunnel zwitserland
tunnel zwitserland

In de plaats ontdekt u een van de langste wegtunnels, spoortunnels en de diepste tunnel ter wereld.

Tunnel Zwitserland: De Gotthardtunnel

De Gotthardtunnel is ‘s werelds langste wegtunnel, die zich uitstrekt van Göschenen in het kanton Uri tot Airolo in Ticino in het zuiden, en is 16,9 kilometer lang onder de St. Gotthardpas, een belangrijke Alpenpas.

tunnel zwitserland
tunnel zwitserland

Hoewel het een snelwegtunnel is, is het slechts één bidirectionele buis met twee rijstroken op de A2 van Basel naar Chiasso.

De Gotthardtunnel is een van de drie tunnels die onder het Gotthardmassief door lopen en het Zwitserse plateau met Zuid-Zwitserland verbinden; de andere twee zijn spoortunnels, de Gotthard-tunnel en de Gotthard-basistunnel.

tunnel zwitserland
tunnel zwitserland

De tunnel is op 5 september 1980 geopend. De tunnel is ongeveer evenwijdig aan de oude spoortunnel gebouwd, met portalen op enkele honderden meters van elkaar.

Voorafgaand aan de opening van de tunnel werden auto’s met autoshuttletreinen door de nabijgelegen spoortunnel gereden.

tunnel zwitserland
tunnel zwitserland

De catastrofale brand in de wegtunnel vond plaats op 4 oktober 2001, toen een botsing van twee vrachtwagens een brand in de tunnel veroorzaakte, waarbij elf mensen omkwamen en velen gewond raakten, waardoor de tunnel twee maanden moest worden afgesloten.

Tunnel Zwitserland: De Gotthard-spoortunnel

De Gotthard-spoortunnel, die grenst aan maar gescheiden is van de snelwegtunnel, verwerkt het treinverkeer op de noord-zuidlijn van Zwitserland.

 tunnel zwitserland
tunnel zwitserland

Het was ‘s werelds langste tunnel toen het in 1882 werd geopend, maar het werd later overtroffen door langere tunnels, waarvan sommige meer dan 50 km (31 mijl) lang waren.

Tunnel Zwitserland: Gotthardtunnel is een 15.003 meter lange spoortunnel in Zwitserland die dienst doet als de top van de Gotthardspoorlijn.

tunnel zwitserland

Het verbindt Göschenen en Airolo en was de eerste tunnel die door het Saint-Gotthard-massief werd gebouwd om de Gotthardpas te vermijden.

Tunnel Zwitserland: De Gotthard-basistunnel

De Gotthard-basistunnel is daarentegen de langste en diepste tunnel ter wereld. Het loopt door de Zwitserse Alpen tussen Erstfeld in het noorden en Bodio in het zuiden.

 tunnel zwitserland
tunnel zwitserland

De tunnel is 57 kilometer lang en 2.300 meter diep. De tunnel heeft ertoe bijgedragen dat de reistijd tussen Zürich, Zwitserland en Milaan, Italië met een uur is verkort.

tunnel zwitserland

Tunnel Zwitserland: Het belangrijkste doel van de Gotthard-basistunnel is om de lokale transportcapaciteit door de Alpenbarrière te vergroten, met name voor vracht, met name op de corridor Rotterdam-Basel-Genua, en om vrachtvolumes te verplaatsen van vrachtwagens naar goederentreinen.

Dit verkleint zowel het risico op dodelijke vrachtwagengerelateerde verkeersongevallen als de ecologische schade veroorzaakt door zware vrachtwagens.

tunnel zwitserland
tunnel zwitserland

Het duurde zeventien (17) jaar om de tunnel te voltooien, die $ 12 miljard dollar kostte en werd gefinancierd door Zwitserse belastingbetalers en vrachtwagenheffingen. en tijdens de bouw stuitte het op tal van technische, geologische en financiële uitdagingen.

Tunnelboormachines werden meestal gebruikt om de tunnels te bouwen, met wat boren en stralen voor een goede dosis.

tunnel zwitserland

De tunnel opende op 1 juni 2016 en de volledige service begon op 11 december 2016. Tijdens de bouw van de tunnel kwamen negen bouwvakkers om het leven tijdens het werk.

Tunnel Zwitserland: Het succes van de tunnelbouw zit echter nog vers in het geheugen van mensen in het hele land. De Gotthardtunnel is een bron van trots voor het Zwitserse volk.